- تحقيق درباره اقتصاد مقاومتي
فهرست مطالب
مقدمه:
معرفي اقتصاد مقاومتي:
تاريخچه:
در غزه
در ايران
ويژگي هاي اقتصاد رياضتي:
رياضت چه عايدي براي اقتصاد دارد؟
اقتصاد موازي:
اقتصاد ترميمي:
اقتصاد دفاعي:
اقتصاد الگو:
۱۰ نكته درباره تحقق اقتصاد مقاومتي:
الگوي مناسب براي اين رابطه:
اين پيشنيازهاي فرهنگي چگونه محقق ميشوند؟
رابطه و نسبت بين «فرهنگِ اقتصاد» و «اقتصادي فرهنگ»:
چرا اقتصاد مقاومتي اهميت دارد؟
آيا مقاومت در برابر فشارها و تحريمهاي خارجي، مشكلات اقتصادي را بيشتر نمي
كند؟
الف- توجه جدي و حمايت دائمي از بخش كشاورزي
ب- مديريت بر واردات
ج- جلوگيري از خام فروشي نفت
د- اصلاح ساختار مالياتي
ه- توليد محور بودن سياستگذاريها
منابع:مقدمه:
امروزه جمهوري اسلامي در حوزههاي اقتصادي خود با مسائل يا مفاهيمي مواجه است كه به هيچ عنوان تاكنون چه در عرصهي نظر و در كتابهاي درسي و چه در عرصهي عمل و تجارب بشري مشابه و مابهازاي واقعي نداشته است. بنابراين خود انقلاب اسلامي مكلّف به نوآوري و ابتكار و نظريهپردازي و الگوسازي در اين عرصههاي جديد اقتصادي است. هر كشوري كه عَلم استكبارستيزي را برپا كند نيازمند چنين الگوهايي است. يكي از اين مفاهيم، «اقتصاد مقاومتي» است.
اگر تمام دانش انباشته و كتابهاي مرسوم اقتصادي دنيا را مطالعه كنيد، نظريه يا تجربهاي مدون و مكتوب دربارهي اقتصاد مقاومتي نخواهيد يافت. در تمام متون و كتابهاي اقتصاد، هيچ پيشينهاي نظري يا عملي از تحريم بانك مركزي نخواهيد ديد و از آنجا كه اين امر تاكنون سابقه نداشته، چگونگي واكنش به آن هم امري بديع است. حتي اگر مطالعاتي هم در اين باره صورت گرفته باشد، در طبقهبنديهاي محرمانه و امنيتي قرار گرفته و امكان دسترسي به آن براي كارشناسان معمولي وجود ندارد. نتيجه اينكه اقتصاددان انقلاب اسلامي نميتواند از نظريههاي متداول براي حل مشكل و مسألهي خود بهره بگيرد. لذاست كه جنبش نرمافزاري و الگوي اسلامي- ايراني ادارهي جامعه، شكل بديعي به خود ميگيرد كه الهامبخش جميع ملتهاي آزاده خواهد بود.
اقتصاد مقاومتي روشي براي مقابله با تحريمها عليه يك منطقه يا كشور تحريم شده ميباشد. در شرايطي كه صادرات و واردات هيچ كدام براي آن كشور مجاز نميباشد.
معرفي اقتصاد مقاومتي:
اقتصاد مقاومتي به معني تشخيص حوزههاي فشار و متعاقباً تلاش براي كنترل و بياثر كردن آن تاثيرها ميباشد و در شرايط آرماني تبديل چنين فشارهايي به فرصت است همچنين براي رسيدن به اقتصاد مقاومتي بايد وابستگيهاي خارجي كاهش يابد و بر توليد داخلي كشور و تلاش براي خوداتكايي تاكيد گردد.طبق نظر دولتمردان ايران در تعريف اقتصاد مقاومتي، ضرورت مقاومت براي رد كردن فشارها و عبور از سختيها براي رسيدن به نقاط مثبت ملي نياز است
اين روش اقتصادي از نظر تعريف با اقتصاد رياضتي تفاوت دارد.
اقتصاد مقاومتي يعني تشخيص حوزه هاي فشار يا درشرايط كنوني تحريم و متعاقبا تلاش براي كنترل و بي اثر كردن و در شرايط آرماني تبديل چنين فشارهايي به فرصت ، كه قطعا باور و مشاركت همگاني و اعمال مديريت هاي عقلايي و مدبرانه پيش شرط و الزام چنين موضوعي است. اقتصاد مقاومتي كاهش وابستگي ها و تاكيد روي مزيت هاي توليد داخل و تلاش براي خوداتكايي است.
و صد البته منظور از اقتصاد مقاومتي واقعي، يك اقتصاد مقاومتي فعال و پوياست نه يك اقتصاد منفعل و بسته چنانكه مقاومت براي دفع موانع پيشرفت و كوشش در مسير حركت و پيشرفت تعريف ميشود.
بنابراين مسئولان و انديشمندان بايد مراقب باشند در راه رسيدن به اقتصاد پويا در دام اقتصاد بسته و خود محور نيفتند.
در تعريف ديگر اقتصاد مقاومتي مجموعه تدابير و راهكارهايي است كه براي پيشبرد امور اقتصادي در شرايط مقاومت در همه زمينههاي اقتصادي به كار گرفته ميشود.
تعريف ديگر اقتصاد مقاومتي عبارتست از: سياستگذاري و اجراي برنامه هاي اقتصادي معطوف به پايداري در همه سطوح با فرض فشار همه جانبه نظام سلطه.
دكتر رهبري رئيس دانشگاه علوم اقتصادي در تعريف اقتصاد مقاومتي ميگويد: «اقتصاد» مقاومتي يعني اينكه مردم الگوي مصرف خود را تغيير دهند و از مصرف كالاي خارجي به سمت مصرف كالاي داخلي حركت كنند.
دكتر محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در جمع مردم شهر ري و در هفته دفاع مقدس در باره اقتصاد مقاومتي اظهار داشت: اين اقتصاد به معناي اقتصاد رياضتي نيست بلكه بايد با اصلاح مديريت اقتصادي، تغيير در قوانين و مقررات و برخورد قوه قضاييه با مفسدان اقتصادي در شرايط تحريم توليد ثروت داشته باشيم و مردم را در آسايش نسبي قرار دهيم.
به بيان ديگر چكش كاري بدنه اقتصادي كشور و ايرانيزه كردن سيستم اقتصادي به گونه اي كه در مقابل هرگونه تحريم و فشارهاي همه جانبه خارجي به اقتصاد كشور گزندي وارد نشود
در واقع هدف در اقتصاد مقاومتي آن است كه بر فشارها و ضربههاي اقتصادي از سوي نيروهاي متخاصم كه سد راه پيشرفت جامعه است، غلبه كرد.تاريخچه:
در غزه
اصطلاح اقتصاد مقاومتي اولين بار در سال ۲۰۰۵ پس از محاصره غزه توسط اسرائيل كه مواد غذايي و نهادههاي اوليه براي توليد و پيشرفت اقتصادي را نيز شامل ميشد و ناتواني غزه در صادرات، امكان صادرات و كشت بسياري از محصولات كشاورزي از جمله توت فرنگي را كاهش داده بود مورد استفاده قرار گرفت و ضوابط و معيارهاي حاكم بر مفهوم اقتصاد مقاومتي شناسايي گرديد.
در ايران
پس از تشديد تحريمها عليه ايران در سالهاي اخير اين شيوه توسط حكومت ايران ترويج ميشود و در اقتصاد مقاومتي هدف استفاده از توان داخلي و مقاومت در مقابل تحريمها با ايجاد كمترين بحران است.
رياضت اقتصادي چيست؟
رياضت اقتصادي به طرحي گفته ميشود كه دولتها براي كاهش هزينهها و رفع كسري بودجه، به كاهش و يا حذف ارائه برخي خدمات و مزاياي عمومي ، صرفه جويي در مخارج جاري كشور،كاهش هزينه هاي رفاهي و تعديل كارمندها در بخش دولتي دست ميزنند كه يونان و ايتاليا به بخصوص يونان در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم ميكند. اين طرح كه به منظور مقابله با كسري بودجه توسط برخي دولتها انجام ميشود گاهي اوقات به افزايش ميزان ماليات و افزايش دريافت وامها و كمكهاي مالي خارجي ميانجامد.
اينكه بر اقتصاد و شرايط بحران زده اش رياضت و سختي تحميل شود، در ظاهر اصلا كار خوشايندي به نظر نمي رسد، اما ، مي تواند به بازيابي درازمدت اقتصاد كمك كند.
هدف از اجراي طرح هاي رياضت اقتصادي بازگرداندن اعتماد از دست رفته، بهبود وضعيت مالي كشورها و توانمند كردن كشورها براي بازيابي طولاني مدت است.
ويژگي هاي اقتصاد رياضتي:
۱٫ شرايط رويش طرح رياضت اقتصادي: در شرايط كسري بودجه، بحران اقتصادي و شيب تند سقوط شاخص هاي اقتصادي.
۲٫ هدف طرح رياضت اقتصادي: كاهش هزينه هاي خود و جبران كسري بودجه.
رياضت چه عايدي براي اقتصاد دارد؟
از جمله نتايجي كه اجراي طرح هاي رياضتي بر اقتصاد دارد، مي توان موارد زير را نام برد:
كاهش تقاضا ، كاهش تورم، رقابتو مقابله با كسري بودجه
اثر رياضت اقتصادي خود را به صورت انعطاف پذيري بازاركار،هزينه هايي كه كاهش مي يابد،سياست هاي پولي،نرخ ارز،رشد جهاني و مداخله بانك مركزي خود را نشان مي دهد
يكي از روش هاي رسدن به اقتصاد مقاوتي از راه صرفه جويي است نه رياضت؛در حال حاضر ما شاهد آن هستيم كه برخي مديران به اشتباه رياضت را به جاي مقاومت و صرفه جويي در دستور كار خودقرار داده كه ميتوان به عدم آگاهي آنان از اين دو مفهوم اشاره كرد.
بنابراين اگرچه اقتصاد ايران شايد ناچار شود در دراز مدت به سياست هاي رياضتي روي بياورد، اما اقتصاد مقاومتي و رياضت اقتصادي دو مفهوم جداگانه و مستقل است كه به هيچ عنوان منجر به بروز يكديگر نخواهند شد.
در اقتصاد مقاومتي محدوديتي در منابع وجود ندارد اما استفاده بهينه از منابع موجود بايد طي يك برنامه زمانبندي شده صورت گيرد و اين در حاليست كه در رياضت اقتصادي ما با محدوديت در منابع و سرمايهها روبهرو هستيم و بهناچار بايد با سهميهبندي و كممصرف كردن با محدوديتهاي موجود مقابله كنيم. در اقتصاد مقاومتي قواي سهگانه بايد با تعامل بيش از گذشته در يك مجموعهاي كه وظيفه هدايت كار اقتصاد مقاومتي را بر عهده دارد، تصميمات لازم در اين ارتباط را اتخاذ كرده و براي اجرا به دستگاههاي ذيربط ابلاغ كنند. هر يك از قوا بايد با مرور وظايف خود نسبت به رفع چالشها و موانع در اقتصاد مقاومتي اقدام كرده و هر يك از آنها تعامل با قواي ديگر را در برنامه كاري خود قرار دهند.
رياضت اقتصادي هم به معناي آن است كه بار سختي مشكلات اقتصادي بر روي دوش مردم قرار بگيرد نه طراحان برنامه هاي اقتصادي و دستگاه اجرايي. اما اقتصاد مقاومتي آن است كه بار سختي ها بر دوش طراحان، برنامه ريزان و مجريان طرح اقتصادي است و مسلما تفاوت فاحشي بين اين دو طرح است.
یکشنبه ۱۹ آذر ۹۶ | ۲۲:۵۵ ۳۰ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است