- نقش توزيع فضايي خدمات شهري در توسعه پايدار شهر
دسته: جغرافيا و برنامه ريزي شهري
بازديد: 18 بار
فرمت فايل: doc
حجم فايل: 48 كيلوبايت
تعداد صفحات فايل: 37هدف از اين مقاله توزيع فضايي خدمات شهري و نقش آن در توسعه پايدار شهر شهر تهران مي باشد
قيمت فايل فقط 16,000 تومان
دانلود مقاله كارشناسي ارشد رشته برنامه ريزي شهري
توزيع فضايي خدمات شهري و نقش آن در توسعه پايدار شهر
چكيده
توسعه شهري زماني مي تواند در جهت پايداري قرار گيرد كه بتواند راهكارهايي مشخص، براي تامين مطلوب نيازهاي خدماتي ساكنان ارائه دهد، لكن به علت نگرش بخشي، ضعف ساختاري مديريت شهري و فقدان مشاركت مردمي، سازمانهاي خدمات رسان شهري نتوانستند به صورت كارا به توزيع فضايي عادلانه خدمات بپردازند. اين پژوهش با هدف ارزيابي نقش توزيع فضايي خدمات شهري در توسعه پايدار شهر انجام شده است و در صدد است كه توزيع فضايي خدمات شهري را در ارتباط با سطح برخورداري مناطق شهري تحليل نمايد، سپس نقش آن در پايداري شهري را مورد بررسي قرار دهد. روش مورد استفاده در اين پژوهش از نوع توصيفي – تحليلي است.
جامعه آماري تحقيق كل محدوده قانوني شهر تهران شامل مناطق 22 گانه آن است و دادههاي مورد بررسي كه نشان دهنده ويژگي عملياتي بودن شاخصهاي مختلف خدمات شهري است از منابع رسمي كشور همچون مركز آمار ايران و شهرداري تهران گردآوري شده اند. براي انجام محاسبات، از تكنيك تاپسيس به منظور رتبه بندي مناطق و آنتروپي شانون در جهت وزن دهي شاخصها استفاده شده است. نتايج نشان دهنده توزيع فضايي نامناسب خدمات شهري در مناطق 22 گانه شهر تهران است و اختلاف در سطح برخورداري يكي از مهمترين عوامل ناپايداري توسعه در مادر شهر تهران تشخيص داده شده است. بررسيهاي حاصل از اين تحقيق نشان ميدهد كه، صرف وجود خدمات در يك شهر، حتي اگر كه بيش از نياز واقعي باشد و يا با سرانه استاندارد برابر باشد نمي تواند جوابگوي نياز همه ساكنان شهر باشد و به پايداري شهر منجر شود؛ بلكه در كنار اين مساله، بايد اين امر مهم مورد توجه ويژه قرار گيرد كه اين خدمات به چه شكلي توزيع شدهاند و پراكندگي فضايي آنها از چه الگويي تبعيت ميكند.
واژه هاي كليدي:
خدمات شهري
توسعه پايدار
شهر تهران
توزيع فضايي
تاپسيس
مقدمه
توسعه شهري زماني مي تواند در جهت پايداري قرار گيرد كه بتواند راهكارهايي مشخص را براي تامين مطلوب نيازهاي خدماتي ساكنان ارائه نمايد، كه به علت نگرش بخشي، ضعف ساختاري مديريت شهري و فقدان مشاركت مردمي، سازمانهاي خدمات رسان شهري نتوانستند به صورت كارا به توزيع فضايي عادلانه خدمات بپردازند، اين در حالي است كه تمركز مراكز خدمات رساني در يك مكان ضمن ايجاد مناطق دو قطبي و بالا وپايين در شهرها هجوم جمعيت مصر ف كننده را به آن مناطق سرازير مي كند كه اين خود فشار زيست محيطي، ترافيكي، آلودگي اعم از صوتي و هوا و. .. را به دنبال خواهد داشت و از سوي ديگر جذب كاربريهاي مكمل و موازي و نيز تشديد قطبي شدن فضايي را در شهرها به دنبال خواهد داشت، به گونه اي كه اكنون در شهرها شاهد محيطهاي متراكم و نامطلوب كه با توسعه پايدار ناسازگار است ميباشيم.
هر يك از سطوح تقسيمات كالبدي شهر براساس نيازهاي شهروندان خدمات مختلفي را نياز داشته و بر اين اساس خدمات مختلف نيز بايد با توجه به آستانه جمعيت مورد نياز در سطح مناطق توزيع شوند؛ لذا توزيع نامتعادل امكانات و خدمات مفهوم شهر پايدار را به چالش مي كشاند(خاكپور و باوان پوري، 1388: 187). كاستيهاي ارائه خدمات در شهر، ضريب برخورداري را كاهش داده و سبب بروز نوعي بيم و عدم اطمينان ميشود. زندگي در شرايط عدم اطمينان و محروميت، زياده طلبي و تحقق آن را از راههاي غير قانوني و نامشروع ترويج داده و در نتيجه نظم و نسق اجتماعي لازم براي زندگي جمعي را در هم ميريزد (رهنمايي و شاه حسيني، 1389: 26). از آنجايي كه تهران به عنوان پايتخت ايران نقش اساسي در سطح ملي و منطقه اي و حتي بين المللي بر عهده دارد و با مسائل و مشكلات عديده اي از نظر شاخصهاي پايداري روبرو است، بررسي و تحليل توزيع فضايي و نابرابري خدماتي موجود در آن اهميت ملي دارد و نتايج آن مي تواند در افزايش كارآمدي مديريت شهر موثر باشد. با اين رويكرد مي طلبد كه توزيع فضايي و اختلاف سطح برخورداري مناطق شهري را از خدمات شهري، در ارتباط با توسعه پايدار شهر ارزيابي و تحليل نمود.
فهرست مطالب
توزيع فضايي خدمات شهري و نقش آن در توسعه پايدار شهر مطالعه موردي مادرشهر تهران
چكيده
واژه هاي كليدي:
1- مقدمه
1-1- طرح مساله
-2- ضرورت و اهميت
-3- اهداف
-4- سوالها و فرضيه
-5- پيشينه پژوهش
-6- روش پژوهش
-6-1- ساختار تاپسيس و مراحل اجراي آن
مفروضات زير بنايي اين روش عبارتند از:
جدول 1) وزن دهي شاخصها با استفاده از آنتروپي شانون
شاخص هاي پژوهش
شاخصهاي مورد استفاده در اين پژوهش عبارتند از:
- ديدگاه ها و مباني نظري پژوهش
2-1- توسعه پايدار شهري
-8- محدوده پژوهش
-2- اصول اصلي راهبرد توسعه شهر
3- تحليل يافته ها
شكل (1): توزيع فضايي پارك و فضاي سبز در مناطق شهر تهران
شكل (2):توزيع فضايي خدمات بهسازي و نوسازي در مناطق شهر تهران
شكل(3): توزيع فضايي خدمات آموزشي در مناطق شهر تهران
شكل(4): توزيع فضايي خدمات فرهنگي- مذهبي در مناطق شهر تهران
شكل(5): توزيع فضايي خدمات رفاهي- پذيرايي در مناطق شهر تهران
شكل(6): توزيع فضايي خدمات رفاهي- پذيرايي در مناطق شهر تهران
شكل(7): توزيع فضايي خدمات اداري در مناطق شهر تهران
شكل(8): توزيع فضايي خدمات بهداشتي- درماني در مناطق شهر تهران
شكل(9): توزيع فضايي خدمات انتظامي در مناطق شهر تهران
شكل(10): توزيع فضايي خدمات اجتماعي در مناطق شهر تهران
شكل(11): توزيع فضايي مجموع خدمات شهري در مناطق شهر تهران
جدول (2): سطح بندي مناطق 22 گانه شهرتهران از نظر نمره پايداري حاصل از مدل تاپسيس
شكل(12) نمودار سطح برخورداري مناطق از خدمات شهر
منابع
- نتيجه گيري
قيمت فايل فقط 16,000 تومان
برچسب ها : نقش توزيع فضايي خدمات شهري در توسعه پايدار شهر , توزيع فضايي خدمات شهري , توسعه پايدار شهر , توزيع فضايي شهر تهران , توسعه پايدار شهر در شهر تهران , تحليل توزيع فضايي خدمات شهري شهر تهران , تحليل سطح برخورداري مناطق شهري شهر تهران
پنجشنبه ۰۹ آذر ۹۶ | ۰۷:۴۱ ۳۴ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است